Prezentul trecutului recent: Lustraţie şi decomunizare în postcomunism - Stan, Lavinia (Curtea Veche, 2010)
Read reviews from the world’s largest community for readers. O lucrare de anvergura, volumul de fata examineaza modul in care toate tarile est europene pos…
Keywords: References - Boel et al. (2021); Archives and Human Rights

‎Bastionul cruzimii. O istorie a Securitatii (1948-1964) - Oprea, Marius (Polirom, 2016)
O prima monografie a Securitatii in primele ei doua decenii de existenta volumul sintetizeaza cercetarile intreprinse de istoricul Marius Oprea specializat in investigarea activitatii fostei politii politice comuniste din Romania. Bastionul cruzimii prezinta intr-o riguroasa documentare stiintifica adevarata fata a Securitatii: de la organizarea interna la modul de derulare a anchetelor de la legislatia cu caracter represiv la torturile si crimele acesteia fara sa omita locul aparatului represiv in sistemul de putere comunist si faptul ca acesta a jucat rolul de „brat inarmat al partidului in lupta de clasa“. O lectura necesara atat pentru istorici si studentii la facultatile de profil cat si pentru toti cei interesati de istoria recenta a Romaniei.Cuprins: Politia politica – instrument al sovietizarii Romaniei Nasterea Securitatii Securistii lui Dej Bazele „muncii de Securitate“ Partidul si Securitatea Scrupule si epoleti: Securitatea in lupta pentru putere dintre liderii comunisti
Keywords: References - Boel et al. (2021); Archives and Human Rights